L'impacte social i territorial del PECT

El PECT "El bosc, primer recurs de l'economia verda" contempla quatre operacions: imbiofust, innovatruf, millores en la planificació i mobilització dels recursos forestals de muntanya i valorització de la fusta. La Diputació de Lleida realitza la tasca de coordinació de l'PECT.

Les quatre operacions de l'PECT plantegen, de manera coordinada, actuacions innovadores en punts clau de la cadena de valor i, totes i cadascuna, tenen impacte directe sobre el territori, que permetran millorar l'estat actual dels boscos, l'adaptació a l'canvi climàtic , el creixement econòmic i la creació de llocs de treball estables en les zones rurals, contribuint així a l'equilibri territorial.

Aquest impacte i la dimensió transformadora de l'PECT es poden visualitzar millor si relacionem les operacions de l'PECT amb la cadena de valor actual de el sector centrats en la fusta i la biomassa que es poden veure en els gràfics adjunts.

 

Operació de millores en la planificació i mobilització dels recursos forestals de muntanya

Actuem sobre el primer element de la cadena, el recurs forestal. Innovant els instruments de planificació i gestió, contribuïm a mobilitzar la part que actualment no s'aprofita de el recurs forestal, que avui, a Catalunya, està al voltant de l'70% del seu potencial, és a dir només s'aprofita el 30%, com es pot veure en el quadre Valor de la fusta de Catalunya en diferents fases.

 

Operació de valorització de la fusta

Orientada a innovar i crear valor afegit en la primera i segona transformació, desenvolupant el coneixement i les tecnologies necessàries per a la utilització de la fusta de país com fusta estructural per a la construcció, que avui té una dimensió econòmica molt reduïda (10, 9 M € ), però que té un potencial molt gran amb l'auge de la construcció sostenible i energèticament eficient.

 

Operació Imbiofust

Creació d'una planta pilot d'una biorefineria lignocel·lulòsica com una activitat emergent, que avui no apareix a la cadena de valor, però que pot suposar una transformació radical de el sector, ja que permetrà passar d'un producte de baix valor, la biomassa forestal, amb un mercat local, a l'input de la biorefineria que fabricarà productes d'alt valor afegit per a la indústria química avançada, amb un mercat global.

 

Operació Innvatruf

Implica el pas d'una activitat secundària de recol·lecció de fongs, en l'enginyeria de procés i de producte per obtenir tòfona negra i d'estiu, productes d'alt valor de mercat que compten amb una alta demanda i una escassa oferta a mercats globals.